"Dat zijn dingen, daar zou ik zelf niet aan denken"

"Dat zijn dingen, daar zou ik zelf niet aan denken"

Ingrid Wijnands heeft samen met Judith Sonderkamp de leiding over (sport)Podotherapie Sonderkamp & Wijnands. Deze goedlopende maatschap, met vestigingen in Tegelen, Venlo, Panningen en Maasbree, vierde in 2018 het 25-jarig jubileum. Een mijlpaal waar Ingrid destijds bijzonder trots op was, maar die voor haar geen reden was om achterover te leunen. Steeds meer mensen weten de weg naar een podotherapeut te vinden.

Toch is het een vakgebied dat voor velen nog onbekend is. “Een podotherapeut doet alles met voeten” zo leg Ingrid uit. “Als je last hebt van pijnlijke voeten, of van andere pijn die veroorzaakt wordt door je voeten, dan kun je bij een podotherapeut terecht.” Want voeten vormen letterlijk de basis van het menselijk lichaam. Podotherapeuten werken daarom veel samen met andere zorgprofessionals, zoals fysiotherapeuten en pedicuren. Het vakgebied van de podotherapeut heeft zich in de loop van de jaren enorm ontwikkeld, vertelt Ingrid. “Toen ik in 1993 de maatschap met Judith begon, waren er in heel Nederland nog geen 300 podotherapeuten. We werkten nog met kaartenbakken en een behandeling werd niet vergoed.

Tegenwoordig zijn er zo’n 1.500 erkende podotherapeuten actief, werken we met geavanceerde computergestuurde apparatuur en vergoeden vrijwel alle zorgverzekeraars een behandeling vanuit de aanvullende verzekering.” De maatschap heeft zich in die periode ook sterk ontwikkeld, aldus Ingrid. “We zijn ooit begonnen in een garage aan huis. Inmiddels hebben we tien medewerkers in dienst en zijn we actief op vijf locaties.” Met de uitbreiding van de maatschap groeide ook de professionaliteit van het team. “We hebben gespecialiseerde sport, diabetes- en kinderpodotherapeuten. Op die manier kunnen we onze cliënten de beste behandeling bieden.”

Als het over verzekeringen gaat, geeft Ingrid de zaken graag uit handen. “Ik weet niet veel van verzekeringen en dat wil ik graag zo houden.” Daarom is ze blij met de adviezen van Karis Adviesgroep. “Dan gaat het om simpele dingen die ik niet weet. Zoals wat er gebeurt wanneer ons personeel op huisbezoek gaat met de eigen auto en ze krijgen een aanrijding. Daarin zie ik de toegevoegde waarde van de verzekeringsadviseur van Karis.” Onlangs kreeg de maatschap te maken met flinke schade. “Tijdens een zomerse stormbui sloeg de bliksem in bij de Heilig Hartkerk, vlakbij ons pand. Door de piekspanning hadden wij ook schade aan onze apparatuur. En dan is het de vraag wat er nu stuk is en wat er later nog stuk gaat. Daarom waren we ook zo blij met het advies van Karis om onze apparatuur niet tegen dagwaarde te verzekeren. Dat zijn dingen, daar zou ik zelf niet aan denken.”

De voorbije 25 jaar heeft Ingrid zelf een andere rol genomen in de maatschap. “Ik hou me steeds minder bezig met de praktijk en steeds meer met de zaken die achter de schermen plaatsvinden. Van vakvrouw naar coach. En dat is ook goed. Ik realiseer me steeds meer dat ik het echt niet alleen kan en da’s een mooie constatering. Want dat betekent ook dat ik gerust een week weg kan.”